Search

Archetype Spring 2015

« Αναζητώντας το Αρχέγονο μέσα στη Φύση»

Βιωματικό εργαστήριο 25-26 /4 /2015 με την Σεβαστιανή και την Jelena

Archetype640x277

 Άνθρωποι μαζεμένοι σε κύκλο, μέσα από ιστορίες, παραμύθια, μοίρασμα και θεραπευτικό οραματισμό, ψηλαφούμε τα συναισθηματικά μας τραύματα και ξαναθυμόμαστε τον τρόπο να ερχόμαστε σε επαφή με την καρδιά μας, ώστε να επουλώσουμε τις πληγές μας, μέσα από τα αρχετυπικά σύμβολα της Φύσης και της δύναμης που εμπεριέχει ο κύκλος.

Μέθοδος παλιά, που οι άνθρωποι αβίαστα ακολουθούσαν εδώ και χιλιάδες χρόνια.Μέσα στον κύκλο είναι πιο εύκολο και ασφαλές να ανοιχτούμε, να ακούσουμε και να μιλήσουμε, να θεραπεύσουμε τα τραύματά μας και να αφεθούμε στην ιερή σοφία που οι κύκλοι της Ζωής και οι κύκλοι των Ανθρώπων κρατούν.

Κι όταν επιτέλους αναγνωρίσουμε και αγκαλιάσουμε την ιερότητα σε όλην την Πλάση, θα δούμε ότι η Ζωή μας μιλάει, όπως μιλούσε και στους προγόνους μας. Θα θυμηθούμε πώς να ζούμε σε αρμονία και ισορροπία με την υπόλοιπη δημιουργία.

Αναλυτικά :

 • Περί αρχέγονου εαυτού, τί είναι, πώς τον χάσαμε και γιατί είναι σημαντική η επανασύνδεση μαζί του.

 • Τί μαθαίνουμε από τους κύκλους της Φύσης, για τους κύκλους της Ζωής μας

 • Η αλληγορία των συμβόλων της Φύσης, ως εργαλείο για την κατανόηση της πραγματικότητας

 • Πώς αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας μέσα από τα σύμβολα της Φύσης

 • Ευθύνη για τον εαυτό μας και για όλες μας τις σχέσεις

 • Πώς αναγνωρίζουμε ποιοί είναι οι πνευματικοί μας σύμμαχοι, από τα Έθνη των Ορυκτών, των Φυτών και των Ζώων, (Totem) και πώς μας καθοδηγούν στο ταξίδι της επιστροφής στον αρχέγονο εαυτό.

 • Καθοδήγηση για τη Δημιουργία του Μυστικού μας Τόπου, όπου κάνουμε επαφή με το κέντρο της ύπαρξής μας, την καρδιά, και ψηλαφούμε τις πληγές μας, που μας έχουν σημαδέψει και καθορίσει στο να γίνουμε αυτό που σήμερα αποκαλούμε εαυτό.

Πρακτικές Πληροφορίες

Κόστος Σεμιναρίου: 150 ευρώ

Πραγματοποιείται στο οικοπολιτιστικό κέντρο Re-Green

Στο κόστος περιλαμβάνεται διαμονή στο Πανδοχείο της Re-Green ένα Παραδοσιακό Πέτρινο Κτίριο 250 ετών και πλήρη διατροφή (με βιολογικά, τοπικά και φυσικής καλλιέργειας προϊόντα)

Για πληροφορίες σχετικές με το περιεχόμενο του σεμιναρίου: arnamos@gmail.com

Λοιπές πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

info@re-green.gr

Φλέρυ @ +306948407233

Διευκρινήσεις:

 • Τα δύο μέρη του εργαστηρίου είναι αλληλένδετα, οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης μόνο μιάς ημέρας.

 • Να είστε εφοδιασμένοι με άνετα ρούχα, χοντρές κάλτσες, ζεστό πανωφόρι, σάλι, κουβερτάκι κτλ.

 • Να έχετε μαζί σας σημειωματάριο και στυλό

 • Παρακαλείσθε, τις μέρες που προηγούνται και κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, να απέχετε από οινοπνευματώδη ποτά και ουσίες. Επίσης, να αποφύγετε τη χρήση κάποιου δυνατού αρώματος, κολώνιας, κτλ. Να φροντίσετε αυτές τις μέρες να είστε ξεκούραστοι και να πίνετε πολύ νερό

Κι επειδή η Ζωή είναι πολύ μεγάλη για να χωρέσει σε λόγια, είναι η αλληγορία του μύθου που καλείται να περιγράψει τα «είναι και δεν είναι» που μας περιβάλλουν και μας αποτελούν.

Μέσα μας έχουμε έναν τόπο, που όλοι τον γνωρίζουν, αλλά ελάχιστοι τον έχουν δει. Είναι καλά κρυμμένος, πυκνή βλάστηση τον κυκλώνει και το μονοπάτι που καταλήγει εκεί είναι δύσβατο. Είναι γεμάτο κοφτερές πέτρες με λογής παράξενα σχήματα, βάτα που έχουν ζώσει τα δέντρα και μοιάζουν με στοιχειά, άγρια ζώα που παραφυλάνε, ένα σωρό αγκαθωτά φυτά – κάποια μάλιστα δηλητηριώδη - που σκαλώνουν στα μαλλιά, σε αρπάζουν απ’ τα ρούχα και δε σ’αφήνουν να προχωρήσεις. Και τέλος είναι κι αυτά τα πουλιά, ποιά μικρά, ποιά μεγάλα, που κρώζουν και πετούν καταπάνω σου, λες και θέλουν να σε κατασπαράξουν. Μόνο αυτοί που δεν το βάζουν εύκολα κάτω, καταφέρνουν και εισέρχονται σ’αυτόν τον τόπο.

Εκεί ζει, προστατευμένος ο αρχέγονος εαυτός. Πάνε χρόνια πολλά, που έχει απωθηθεί σε αυτήν την ερημιά και ζει εκεί μοναχός μέσα στην άγρια φύση. Κανείς δε γνωρίζει την ακριβή ηλικία του, μόνο λένε πως αν τα ονείρατά του, τύχει και κρυφοκοιτάξεις, θα ξαφνιαστείς σαν δεις εικόνες να εξιστορούν το πρώτο πλάσιμο της Γης. Στην καλύβα του μπορείς να βρεις όλους τους σπόρους, από όλα που έχουν υπάρξει στη Γη στο πέρασμα του χρόνου. Είναι αυτός που φυλάσσει τις εμπειρίες όλων των ανθρώπων που έχουν κατοικήσει σ’αυτό τον πλανήτη. Στο μεδούλι του έχει τη σφραγίδα του κύκλου της ζωής, ζωή – θάνατος – αναγέννηση, και στην κατοχή του βρίσκεται ένα κοκκάλινο σεντούκι που είναι φυλαγμένες όλες οι πρωταρχικές ιδέες και αλήθειες, οι θεμελιώδεις αρχές για αρμονική και αξιοπρεπή ζωή.

Λένε, πως όταν κάτι χαθεί από τον κόσμο, είναι σ’αυτόν που πρέπει να προστρέξουμε, να του μιλήσουμε και ν’ακούσουμε τί έχει να μας πει. Οι προτροπές του συχνά είναι δύσκολες να τις ακολουθήσεις, αλλά πάντα σε τονώνουν και φεύγεις μεταμορφωμένος. Κοντά του είναι που ξαναβρίσκουμε την ηρεμία και νιώθουμε ολοκληρωμένοι. Ξαναθυμόμαστε, όπως όταν είμασταν νεογέννητα, τί αξίζει και τί δεν αξίζει στη ζωή. Ο νους μας γίνεται ένα με το ένστικτο, όλα ξαναβρίσκουν το χαμένο τους νόημα και η ζωή παίρνει τις πραγματικές της διαστάσεις

Όσο κι αν οι επιταγές του Πολιτισμού, μας έχουν απομακρύνει από το αρχέγονο μέσα μας, ο πρωτόγονος εαυτός μας αναζητά διαρκώς τρόπους να μας τραβήξει την προσοχή. Μια μυρωδιά, ένα αεράκι, οι αλλαγές των εποχών, ο συννεφαστικός ουρανός, η νοσταλγία κάθε που σε βρίσκει η Άνοιξη πάλι στην πόλη, ένα όνειρο κι άλλα ευφάνταστα, είναι δολώματα που ο μη-εξημερωμένος εαυτός μας χρησιμοποιεί, μήπως και μας σαγηνεύσει. Όλα της φύσης, μας υπενθυμίζουν τη δική μας αληθινή φύση, κι η παρατήρηση των συμβόλων που αναδύονται από τη βιοποικιλότητα της Γης, στο μυστικό τόπο μας οδηγεί.

Κάποια εργαλεία κι έναν μπούσουλα, επιθυμήσαμε να μοιραστούμε μαζί σας, να’χετε στο δισάκι σας. Θα σας χρειαστούν στο ταξίδι της επιστροφής στον αρχέγονο εαυτό. Γιατί, όπως λένε κι οι ειδικοί, σ’αυτό το ταξίδι, ο καθένας μόνος του ξεκινά, μα είναι χρήσιμο να μπορείς ν’αναγνωρίσεις τα σημάδια και τους συμμάχους που θα βρεθούν στο διάβα σου. Και να ξέρετε, πως άπαξ και ‘ρθείτε σε επαφή με το αρχέγονο μέσα σας , μετά δεν έχει σημασία πόσες φορές θα χαθείτε , είναι αρκετό που πλέον έχετε πού να επιστρέψετε.

Sevastiani200x  Σεβαστιανη: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Κι αφού αποφοίτησα από την Πολυτεχνική Σχολή, φύσηξε από το Βορρά ένας δυνατός άνεμος και βρέθηκα στην Κρήτη. Τα τελευταία 11 χρόνια ζώ στα περίχωρα του Ηρακλείου, όπου μαθητεύω κοντά στη φύση, αναζητώντας τη φυσικότητά μου, τη θηλυκότητά μου, τη δύναμη της καρδιάς μου, που μόνο στην προσφορά ευδοκιμεί. Η φύση της Κρήτης με βοήθησε να θυμηθώ πόσο πολύ με αρέσει να είμαι στη Γη, μου έμαθε να περπατάω με σεβασμό στη ράχη της και να αναγνωρίζω τη σχέση μου με τα άλλα πλάσματα που μοιραζόμαστε την αγκαλιά της. Ένιωσα τη βαρύτητα σαν έκφραση της στοργικής επιθυμίας της, να μας κρατά κοντά της. Έμαθα τη γλώσσα των Δένδρων και τη γλώσσα των Βράχων, αλλά είναι η αλήθεια πως με των Κρητικών ζορίζομαι ακόμα. Είδα το πόσο αδυσώπητη είναι η Ζωή και πως ξέχωρα δεν πάει από το Θάνατο.Κατάλαβα αυτό που λέει η ποιήτρια:
«Αν δεν πας έξω στο Δάσος,
Τίποτα δεν πρόκειται να σου συμβεί
Και η Ζωή σου ποτέ δεν θ’αρχινήσει»

Κι όλα αυτά μέσα σε 11 χρόνια. Ακούγοντας την καρδιά της Γης στα πόδια μου να χτυπάει, αναρωτιέμαι τί άλλο θα δώ και τί θα νιώσω στα επόμενα που είναι να’ρθουν.

Γούρνες Πεδιάδος, Άνοιξη του 2014

Jelena200x  Jelena: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Βελιγράδι, και τα τελευταία χρόνια ζώ κι εργάζομαι στην Κρήτη, ως ερευνήτρια Γενετικής πολύπλοκων ασθενειών. Από πολύ μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να παρατηρώ τη Φύση και τους ανθρώπους γύρω μου. Και ήταν τόσο το ενδιαφέρον μου, που μ’έκανε να γίνω Βιολόγος. Συνεχώς αναρωτιέμαι τί είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να ασ-θενούν. Και ταυτόχρονα, ζώντας κοντά στη Φύση, αναζητώ τους φυσικούς τρόπους που μπορούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία στον οργανισμό μας, ώστε να ξαναγίνουμε υγιείς.

Από την άλλη πάλι, είμαι Θαλασσινή και κατέχω την ικανότητα να βουτώ στα βαθιά νερά που υποσυνειδήτου. Οι γλώσσες που χρησιμοποιεί ο μη εξημερωμένος εαυτός μας, μου είναι οικείες κι έτσι κάθε φορά που συναντιέμαι με κάποιον άνθρωπο, με πιάνω να προσπαθώ να επικοινωνήσω με τον αρχέγονο εαυτό του. Αυτή μου την ικανότητα λέω να μοιραστώ μαζί σας.