Search

Ο κήπος βλέπει

Ο κήπος βλέπει με τη Αμάντα Μιχαλοπούλου

6-8 Οκτωβρίου

web1

Tί μας μαθαίνει η φύση για τη λογοτεχνία, τη φυσικότητα της αφήγησης, την εναλλαγή, το ρυθμό, την αιτιότητα, την ηθική και την αλήθεια;

Στο σεμινάριο Ο κήπος βλέπει,  θα περάσουμε ένα τριήμερο στο οικοπολιτιστικό κέντρο/αγρόκτημα Re-Green, στη Σελιάνα Βόρειας Πελοποννήσου, μέσα στους οπωρώνες, πλάι σε πυκνά δάση και φαράγγια με τρεχούμενα νερά. Σ’ αυτό το ιδανικό τοπίο θα επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη φύση και τη γραφή. Θα ξεκινήσουμε με μια πρωτότυπη δημιουργική περιπλάνηση σε εμβληματικά κείμενα πεζογράφων και ποιητών που είδαν στη φύση την αντανάκλαση γόνιμων, ιδιοφυών και ανεπανάληπτων εσωτερικών τοπίων. Στη συνέχεια θα μοιραστούμε αναμνήσεις φυσικής ζωής και θα τις εντάξουμε δημιουργικά στις ιστορίες μας. 

  

Σχετικά με το σεμινάριο

Οδηγός μας θα είναι η φύση και τα κείμενα: από τις “πολύκαρπες ελιές’’ των παιδικών μας αναγνωστικών και τον όρκο του Παπαδιαμάντη  “ να περιγράφω μετ’ έρωτος την φύσιν’’ θα περάσουμε στο αίσθημα ματαίωσης της πρώτης και δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς και θα διαπιστώσουμε τις αλλαγές που έφερε  ο πόλεμος, η μετακίνηση στα αστικά κέντρα, η εκβιομηχάνιση στην περιγραφή της φύσης στη λογοτεχνία. Θα θυμηθούμε τις απόψεις του Χένρυ Ντέιβιντ Θορώ για την προσωπική εργασία στη φύση, θα μνημονεύσουμε τις “Ευχάριστες στιγμές στον κήπο’’ του Έρμαν Εσσε και θα διαβάσουμε Οδυσσέα Ελύτη, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και Έμιλυ Ντίκινσον : “ Η φήμη είναι μέλισσα./Έχει κεντρί, έχει τραγούδι-/Α, έχει όμως και φτερά’’.

 

Ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι η περιγραφή της φύσης στη σύγχρονη λογοτεχνία είναι συχνά αμήχανη ή διεκπεραιωτική θα ασχοληθούμε με τη λαχτάρα της φυσικής ζωής (αλλά και τη ματαίωσή της) και θα εντάξουμε τη φύση στις ιστορίες που γράφουμε, όχι μόνο νατουραλιστικά, αλλά και διαμέσω συμβολισμών. Η αγάπη και ο φόβος της φύσης, το λεξιλόγιο του οπωρώνα, οι συζητήσεις, τα ίδια τα κείμενα θα μας οδηγήσουν σε μια βιωματική αντίληψη του φυσικού περιβάλλοντος που θα ανατροφοδοτήσει και τη ζωή μας και τις ιστορίες μας.

 

Σχετικά με τη δασκάλα σας

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου έχει γράψει επτά μυθιστορήματα, τρεις συλλογές διηγημάτων και πολλά παιδικά βιβλία. Έχει αποσπάσει το Βραβείο Διηγήματος του περιοδικού Ρεύματα (Έξω η ζωή είναι πολύχρωμη, 1994), το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω (Γιάντες 1996), το Βραβείο Διεθνούς Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και το Liberis Liber των Ανεξάρτητων Καταλανών Εκδοτών (Θα ήθελα, 2005) καθώς και το Βραβείο Διηγήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών (Λαμπερή Μέρα, 2012). Το διήγημά της «Μεσοποταμία» συμπεριλήφθηκε πρόσφατα στην αμερικανική έκδοση Best European Fiction 2018. Έργα της έχουν μεταφραστεί σε δεκατέσσερεις γλώσσες. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στο Harvard Review, PEN Magazine, Guernica, Asymptote, Words Without Borders, World Literature Today, The Guardian κ.α.

Έχει διδάξει δημιουργική γραφή στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, στο Μουσείο Ηρακλειδών, στο Christie’s, στο Βρετανικό Συμβούλιο, στο PUBLIC κ.α. Σήμερα διδάσκει συστηματικά στην ΠΥΡΝΑ και στην ARTENS.

Ζει στην Αθήνα αλλά έχει γράψει τα βιβλία της σε όλο τον κόσμο με υποτροφίες της DAAD και του LCB στο Βερολίνο, Shanghai Writers Association, Edward Albee Foundation, Ledig-Rowohlt, Bellagio Rockefeller Foundation κ.α.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σεμινάριο επικοινωνήστε με την Αμάντα Μιχαλοπούλου στο amandasgr@yahoo.com


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Regreen και κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε με ….

 

 

Σχετικά με το Regreen

Το Re-Green είναι ένα Οικοπολιτιστικό κέντρο και αγρόκτημα που ενεργά εφαρμόζει τις αρχές της Περμακουλτούρας. Βρίσκεται στα ορεινά της Βόρειας Πελοποννήσου πάνω από την Αιγείρα/Ακράτα. Εύκολα προσβάσιμο, το Re-Green απέχει 160 χλμ. από την Αθήνα (2,5 ώρες)

http://re-green.gr/index.php/about-us.html

Διαμονή – με τη μορφή συγκατοίκησης

Το Πανδοχείο στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο κτίριο 250 ετών ακολουθώντας αρχές παραδοσιακής και φυσικής δόμησης. Μπορεί να κοιμίσει μέχρι 21 άτομα. 

Κάθε δωμάτιο είναι μοναδικό, με τη δική του διακόσμηση, δικό του ιδιωτικό μπάνιο, τα στρώματα ύπνου είναι cocomat τα οποία ενώνουν και χωρίζουν δίνοντας πολλές δυνατότητες. Κάποια είναι περισσότερο κατάλληλα για οικογένειες/ζευγάρια ή παρέες, παρόλα αυτά είναι ευρύχωρα και ιδανικά για συγκατοίκηση.  

Όλα τα δωμάτια θερμαίνονται με ενεργειακά τζάκια και ξυλόσομπες. 

Οι Τιμές και τι περιλαμβάνουν

ΠΣΚ 6-8 Οκτωβρίου με 2 διανυκτερεύσεις  και μαθήματα - (180 στο σύνολο ανά άτομο ).

 Άφιξη οποιαδήποτε ώρα μετά τις 14.00 Παρασκευή, 

Αναχώρηση οποιαδήποτε ώρα τη Κυριακή μετά το μεσημεριανό. 

 

Τι περιλαμβάνεται πέραν των μαθημάτων δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής

·      Διαμονή με τη μορφή συγκατοίκησης

·      Τα ξύλα για τη θέρμανση των δωματίων, της αίθουσας και του καθιστικού 

·      Σπιτικό πλούσιο πρωινό και 2 χορτοφαγικά γεύματα (μεσημεριανό, βραδινό) ανά ημέρα – μαγειρεμένα από τον σεφ μας με καθαρά, βιολογικά, εποχιακά και τοπικά υλικά, κάποια από τον κήπο μας. 

·      Χρήση των παρακάτω περαιτέρω χώρων :   

* ‘Maloca’ ( η 100 τμ οχτάγωνη φυσικής δόμησης αίθουσα)   

* Temazcal –  Η αυτοσχέδια φυσικής δόμησης σαουνά/χαμάμ μας ή δωμάτιο ατμού - (χρειάζεται προσυνεννόηση)  

* Η φυσική κολυμβητική μας λίμνη    

* Therapy Room  - Χώρος για μασάζ με συνεργάτες μας (οι θεραπευτές φυσικά θα ορίσουν το κόστος για το μασάζ έξτρα, χρειάζεται προσυνεννόηση)  

·      Ο καταρράκτης του ποταμού Κριού - 10 λεπτά περπάτημα.

·      Permaculture Tour στη φάρμα μας 1.5 ώρα – ζητάμε από όλα τα γκρουπ που επισκέπτονται το χώρο μας να το παρακολουθήσουν. Είναι σημαντικό για εμάς εδώ στο Re-Green να μπορούν οι επισκέπτες μας να αντιληφθούν την προσέγγιση του συστήματος της Περμακουλτούρας και τις ηθικές αρχές που ακολουθούμε ώστε να συμβάλλουμε στην αναγέννηση της Γης.