Events@Re-Green

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Τριήμερος θεατρικός μαραθώνιος για νέους συγγραφείς

13 March 2020 - 15 March 2020

Mαραθώνιος θεατρικής γραφής με τη συγγραφέα Αμάντα Μιχαλοπούλου και τον δάσκαλο Iyengar Yoga και ηθοποιό Αντώνης Φραγκάκης (ηθοποιός)

Ο μαραθώνιος θεατρικής γραφής είναι μια γιορτή δημιουργικότητας. Φιλοδοξία μας είναι να κάμψουμε τις άμυνες που καθυστερούν την ενασχόληση και τον πειραματισμό μας με νέα είδη γραφής για άλλες καλύτερες μέρες. Από τις 13 ως τις 15 Μαρτίου θα δημιουργήσουμε μαζί αυτές τις καλύτερες μέρες, χάρη σε μια συνθήκη που θα επιβάλλουμε στον εαυτό μας: από το πρωί του Σαββάτου ως το πρωί της Κυριακής, μέσα σε ένα αυστηρά οριοθετημένο 24ωρο, ο καθένας και η καθεμία από τους συμμετέχοντες θα γράψει την πρώτη γραφή ενός θεατρικού έργου, μονόπρακτου ή και μεγαλύτερου. Σε αυτή τη φάση δεν μας ενδιαφέρει η τελειοποίηση, ούτε καν η ποιότητα, αλλά η ολοκλήρωση- η γιορτή του πρωτόλειου. Είκοσι συμμετέχοντες, είκοσι θεατρικά έργα.

Oι συμμετέχοντες θα προετοιμάσουν αυτή την έκρηξη θεατρικού κειμένου με αναγνώσεις θεατρικών έργων, παρακολούθηση παραστάσεων και μια εισαγωγή στη θεατρική γραφή από τις συγγραφείς θεατρικών έργων και καθηγήτριες θεατρικής γραφής Έλενα Πέγκα και Νίνα Ράπη. (Το πρώτο αυτό προαιρετικό μέρος του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου 2020, 6-9 μμ σε χώρο που θα ανακοινωθεί στους συμμετέχοντες).

Όσο για τον μαραθώνιό μας, θα φιλοξενηθεί στο Re-Green, στη Σελιάνα Αχαίας (περιγραφή του χώρου και του προγράμματος στο τέλος αυτού του σημειώματος). Στο Re-Green θα καταφθάσουμε με τις ιδέες και τις σημειώσεις μας. Μια μέρα πριν και μια μέρα μετά το γράψιμο θα ανοίξουμε και θα κλείσουμε το κανάλι της δημιουργικότητας με την κατάλληλη υποστήριξη από τους διδάσκοντες. Η φύση, η διατροφή, ο διαλογισμός, οι ασκήσεις γιόγκα θα ενδυναμώσουν την απόφασή μας να δουλέψουμε συνειδητά και εντατικά. Το κείμενο που θα προκύψει δεν θα διαβαστεί, ούτε θα κριθεί. Ωστόσο θα υπάρχουν πολλές υποβοηθητικές ασκήσεις στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Το τριήμερο θα κλείσει το μεσημέρι της Κυριακής με pizza party στον ξυλόφουρνο του Re-Green.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Δεν έχω ξαναγράψει θεατρικό. Μπορώ να συμμετέχω στον θεατρικό μαραθώνιο;
Ο μαραθώνιος σχεδιάστηκε ακριβώς για συγγραφείς που δεν έχουν ασχοληθεί με αυτό το συγκεκριμένο είδος γραφής, αλλά θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε κάτι νέο. Βασιστήκαμε σε ήδη υπάρχοντα προγράμματα θεατρικών μαραθωνίων στην Ευρώπη και αλλού.

-Γράφω, αλλά όχι συστηματικά. Και δεν έχω ακόμη εκδώσει κάτι δικό μου. Εχω μικρή εμπειρία στο χώρο των διαδικτυακών περιοδικών. Μπορώ να συμμετέχω;
Ασφαλώς. Δεν χρειάζονται διαπιστευτήρια για τον μαραθώνιο, παρά μόνο διάθεση για γράψιμο, πειθαρχία και αίσθηση σκοπού.

-Πρέπει να γράφω συνεχώς επί 24 ώρες;
Όχι βέβαια. Ο ρυθμός γραφής είναι εσωτερικός και απολύτως προσωπικός. Υπάρχουν βραδυνοί τύποι και άλλοι που γράφουν από το ξημέρωμα και σταματούν το απόγευμα. Θα υπάρχει πρόγραμμα γευμάτων και δείπνων, τα οποία θα είναι σιωπηλά, ή έστω χαμηλόφωνα, ώστε να μην καταστρέφεται η συγκέντρωση. Δεν θέλουμε να επικρατήσουν οι συνήθεις κοινωνικές συμβάσεις που μας καταπιέζουν να μείνουμε στο τραπέζι περισσότερο απ’όσο θέλουμε, ή να εμπλακούμε σε συζητήσεις που θα μας βγάλουν από το ρυθμό της συγγραφής, από την εσωτερικότητα της διαδικασίας.

-Που θα γράφουμε;
Στην Maloca, (βλ. Περιγραφή χώρου), στο τραπέζι της τραπεζαρίας, στα δωμάτια, στη φύση. Θα ξεκινήσουμε στη Maloca, ιδανικά θα ήταν ωραίο να δουλέψουμε σε ένα κοινό χώρο, αλλά πάντα με ελεύθερη προαίρεση.

-Θα κουβεντιάσουμε τα θεατρικά μας;
Κατα προτίμηση όχι. Στην πρώτη φάση της δημιουργίας του, το έργο ακολουθεί εσωτερικούς ρυθμούς και χρειάζεται σιωπή. Ωστόσο βοηθάει η σιωπηλή κοινότητα, η αίσθηση ότι όλοι δουλεύουν δημιουργικά πλάι πλάι.

-Τι θα κάνουμε την Παρασκευή;
Θα φροντίσουμε να φτάσουμε όλοι νωρίς το απόγευμα, κατά τις 3- 4 μμ, ώστε να έχουμε χρόνο να βολευτούμε στα δωμάτια, να γνωριστούμε, να κάνουμε ολοι μαζί γιόγκα και ασκήσεις αναπνοής, temazcal ( χαμάμ) κατά προαίρεση, και να φάμε το πρώτο μας εορταστικό δείπνο. Το δείπνο των κοινών προθέσεων.

-Τι σχέση έχει η γιόγκα και οι ασκήσεις αναπνοής με το γράψιμο; Κι αν δεν έχω καμιά σχετική εμπειρία;
Γράφουμε και με το σώμα. Και δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία, ούτε γίνεται διαγωνισμός απόδοσης και αποδοτικότητας. Αλλά ας μην προδώσουμε όλα τα μυστικά του μαραθωνίου από τώρα.

-Και την Κυριακή; Όταν τελειώσει επισήμως το γράψιμο;
Θα γιορτάσουμε πάλι. Εχουμε πολλές εναλλακτικές ιδέες: γιόγκα, βόλτα στο καταρράχτη, σεμινάριο περμακουλτούρας, και βέβαια το μεσημεριανό pizza party!

-Πόσο κοστίζει το σεμινάριο;
324 ευρώ είναι το συνολικό κόστος για την καθοδήγηση, τη διαμονή με τη μορφή της συγκατοίκησης για δυο βράδια, τη διατροφή και όλα τα έξτρα. Όσοι συμμετέχουν και στο σεμινάριο των Πέγκα-Ράπη πρέπει να υπολογίσουν 30 ευρώ επιπλέον.

-Πρέπει να συμμετέχουμε στο προκαταρκτικό αυτό σεμινάριο στις 30 Ιανουαρίου;
Είναι προαιρετικό, αλλά το συνιστούμε ολόθερμα καθώς και οι δυο διδάσκουσες έχουν μεγάλη εμπειρία συγγραφής και διδασκαλίας θεατρικής γραφής (βλ. Βιογραφικά) και θα σας καθοδηγήσουν με ένα πρακτικό εργαστήριο θεατρικής γραφής, αλλά και με βιβλιογραφία. Κατά κάποιον τρόπο θα μας βοηθήσουν να εστιάσουμε από τώρα στον μαραθώνιο του Μαρτίου, συστήνοντας παραστάσεις, βιβλία, θεατρικά έργα και κυρίως ξεκλειδώνοντας τους κώδικες της θεατρικής γραφής.

-Τι πρέπει να κάνω για να εξασφαλίσω τη συμμετοχή μου;
Να καταθέσετε ως τις 30 Ιανουαρίου προκαταβολή 124 ευρώ στον λογαριασμό:

Τράπεζα Πειραιώς- Piraeus Bank
Re-Green EcoCulture Center
IBAN: GR79 0172 5290 0055 2908 7569 127

Η αποπληρωμή των 200 ευρώ θα γίνει επιτόπου στο Re-Green τον Μάρτιο.

Υπολογίστε 30 ευρώ επιπλέον για τις 30 Ιανουαρίου.

-Αν έχω κι άλλες ερωτήσεις;
-Γράψτε μου στο amandasgr@yahoo.com

Λίγα λόγια για τον χώρο από τους δημιουργούς του:
Το Οικοπολιτιστικό κέντρο Re-Green βρίσκεται στην ορεινή ύπαιθρο της βόρειας Πελοποννήσου, στη Σελιάνα- ένα γραφικό χωριό στην ορεινή Αχαϊα, που περιβάλλεται από κατάφυτα βουνά ανάμεσα στον Χελμό και τη Ζήρεια, με πολλά τρεχούμενα νερά και με μεγάλης βιοποικιλότητας φύση.

Το Re-Green είναι ένα Οικοπολιτιστικό κέντρο και ένα ενεργό αγρόκτημα Περμακουλτούρας. Δεν είναι ξενοδοχείο.
Η πρόθεσή μας είναι οι καλεσμένοι μας να έρθουν σε επαφή και σύνδεση με τη φύση αφού πιστεύουμε ότι η Φύση είναι ο απόλυτος Δάσκαλος, Μητέρα και Θεραπευτής. Ονειρευτήκαμε αυτό το μέρος να είναι ένας τόπος θεραπείας, σύνδεσης με τη Γη και το Πνεύμα. Περισσότερα εδώ: https://re-green.gr

Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας θα γνωρίσετε την ιδέα της ζωής σε κοινότητα, όπου όλοι- συμμετέχοντες, κάτοικοι του κέντρου, φίλοι, εθελοντές και ζωάκια- μοιραζόμαστε τον χώρο. Μοιραζόμαστε τη κουζίνα, τους χώρους δραστηριοτήτων, το φαγητό, τα δωμάτια και γινόμαστε οικογένεια. Ως μέλη αυτής της οικογένειας σας προσκαλούμε να συμμετέχετε σε λίγα μικρά καθήκοντα, όπως να φροντίσετε τα πιάτα σας, να είστε προσεκτικοί στο διαχωρισμό των υπολειμμάτων της τροφής και τα σκουπίδια, να σβήνετε τα φώτα στα δωμάτια, να φροντίζετε το τζάκι σας, να κάνετε οικονομία στο νερό, να χρησιμοποιήσετε βιοδιασπώμενα φυσικά καλλυντικά, να δοκιμάσετε τις οικολογικές μας τουαλέτες και γενικότερα να αναπτύξετε συνειδητότητα στη συνύπαρξή σας με τους άλλους αλλά και στο γαλήνιο, πλούσιο φυσικό περιβάλλον που μας περιβάλει.
Η κουζίνα μας, συμβαδίζει με την φιλοσοφία της αυτάρκειας και της αειφορίας, της εποχικότητας και εντοπιότητας. Το φαγητό μας προέρχεται από τους κήπους μας κατά ένα μεγάλο μέρος που οι ίδιοι καλλιεργούμε και τροφοδοτείται επίσης από βιολογικές πηγές και παραγωγούς.

Διαμονή
To Πανδοχείο μας, ένα αναπαλαιωμένο πέτρινο κτίριο 250 ετών περιλαμβάνει 5 δωμάτια και μπορεί να κοιμίσει έως 21 άτομα. Ο αριθμός αυτός συμπληρώνεται αν χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα κρεβάτια. Επίσης σε διπλανό παραδοσιακό κτίριο μπορούμε να διαθέσουμε ένα ακόμη δωμάτιο. Κάθε δωμάτιο είναι μοναδικό με τη δική του διακόσμηση, δικό τους ιδιωτικό μπάνιο, τα στρώματα ύπνου είναι cocomat. Κάποια είναι περισσότερο κατάλληλα για οικογένειες/ζευγάρια ή παρέες, παρόλα αυτά είναι ευρύχωρα και ιδανικά για συγκατοίκηση.

Όλα τα δωμάτια θερμαίνονται με ενεργειακά τζάκια και ξυλόσομπες.

Τι περιλαμβάνεται στο τριήμερο εκτός από το σεμινάριο:
·Διαμονή με τη μορφή συγκατοίκησης

·Τα ξύλα για τη θέρμανση των δωματίων, της αίθουσας και του καθιστικού

·Σπιτικό πλούσιο πρωινό και 2 χορτοφαγικά γεύματα (μεσημεριανό, βραδινό) ανά ημέρα – (από δείπνο Παρασκευής ως γεύμα Κυριακής) μαγειρεμένα από τον σεφ μας με καθαρά, εποχιακά και τοπικά υλικά, κάποια από τον κήπο μας. Αναμένουμε οδηγίες για το περιεχόμενο της διατροφής και ιδιαιτερότητες που χρειάζεται να γνωρίζουμε.

·Χρήση των παρακάτω περαιτέρω χώρων :

* Maloca ( η 100 τμ οχτάγωνη φυσικής δόμησης αίθουσα)

* Temazcal – Η αυτοσχέδια φυσικής δόμησης σαουνά/χαμάμ μας ή δωμάτιο ατμού – (χρειάζεται προσυνεννόηση καθώς για να λειτουργήσει θέλει 3 ώρες προετοιμασία. Είναι για ομαδική συμμετοχή και όχι μεμονωμένη και το μινιμουμ της συμμετοχής για να λειτουργήσει είναι 5 άτομα).

· Ο καταρράκτης του ποταμού Κριού – 10 λεπτά περπάτημα. Υπάρχουν και άλλες διαδρομές, αν ενδιαφέρεστε- μπορούμε να συζητήσουμε στη πορεία της επικοινωνίας μας).

· Permaculture Tour στη φάρμα μας μέχρι 1.5 ώρα – ζητάμε από όλα τα γκρουπ που επισκέπτονται το χώρο μας να το παρακολουθήσουν. Παρακαλούμε συμπεριλάβετέ το στο πρόγραμμά σας). Είναι σημαντικό για εμάς εδώ στο Re-Green να μπορούν οι επισκέπτες μας να αντιληφθούν την προσέγγιση του συστήματος της Περμακουλτούρας και τις ηθικές αρχές που ακολουθούμε ώστε να συμβάλλουμε στην αναγέννηση της Γης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου έχει γράψει οχτώ μυθιστορήματα και τρεις συλλογές διηγημάτων. Τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω για το Γιάντες (1996), το Βραβείο Διεθνούς Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και το Liberis Liber των Ανεξάρτητων Καταλανών Εκδοτών για το Θα ήθελα (2005) καθώς και το Βραβείο Διηγήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για τη Λαμπερή Μέρα (2012). Έργα της έχουν ανέβει στο θέατρο και εχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες. Έχει διδάξει δημιουργική γραφή στην ΠΥΡΝΑ και στην ARTENS, στο Βρεταννικό Συμβούλιο, στο PUBLIC κ.α. Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί ο συλλογικός τόμος “Το μυστικό”, με έργα μαθητών της.

Η Ελενα Πέγκα έχει γράψει πολλά θεατρικά (Πορνοστάρ, Γυναίκα και Λύκος, Νάρκισσος, Όταν Χορεύουν οι Go-go dancers, Τα Καινούργια Ρούχα του Αυτοκράτορα, κ.α.) τρείς συλλογές διηγημάτων και πρόσφατα κυκλοφόρησε και το πρώτο της μυθιστόρημα. Εργα της έχουν ανέβει στο Εθνικό Θέατρο, στο ΚΘΒΕ, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο Αμόρε, στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου, και αλλού. Εχει τιμηθεί με το Βραβείο διηγήματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή Σφιχτές Ζώνες και Αλλα Δέρματα (Εκδόσεις Αγρα, 2011). Τα θεατρικά της κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Κάπα και Νεφέλη και τα πεζά από τις Εκδόσεις Αγρα. Εργα της έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί στα γαλλικά, ιταλικά, ολλανδικά, γερμανικά, ισπανικά.

Η Νίνα Ράπη γράφει θεατρικά, διηγήματα & δοκίμια. Τα θεατρικά της συμπεριλαμβάνουν: Splinters, Angelstate, Α/βεβαιότητες, Άγριες Νότες, Kiss the Shadow, Reasons to Hide, Edgewise/Ακροβασία, το λιμπρέτο Raven Revisited και πολλά μονόπρακτα. Έχουν βραβευτεί ή/και ανεβεί/παρουσιαστεί/εκδοθεί στο Λονδίνο, Αθήνα (Εθνικό, Θέατρο Τέχνης, Θέατρο Πειραιά, Αργώ, Στέγη, Θέατρο Βογιατζή), Βερολίνο, Σλοβακία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ινδία. Η τελευταία της συλλογή διηγημάτων είναι η Κατάσταση Φούγκας (Κέδρος). Δοκίμια της για την αισθητική και δοκίμια άλλων συγγραφέων για τα έργα της εκδόθηκαν από Cambridge University Press, Routledge, Cambridge Scholars Publishing, Mimesis, Σοκόλης κ.α. Δίδαξε Δημιουργική/Θεατρική Γραφή στα Πανεπιστήμια Λονδίνου και Greenwich για πολλά χρόνια. Διετέλεσε επίσης Ιδρύτρια/Αρχισυντάκτρια του πρωτοποριακού περιοδικού Brand Literary Magazine. www.ninarapi.com

Ο Αντώνης Φραγκάκης ασχολείται με τη γιόγκα από το 1997. Είναι πιστοποιημένος δάσκαλος Iyengar yoga . Εκπαιδεύτρια του είναι μία από τις κορυφαίες δασκάλες στον κόσμο, η Penny Chaplin. Ως ηθοποιός έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις διαφορετικών ειδών, σε τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες.

http://www.facebook.com/Amanda.Michalopoulou

Details

Start:
13 March 2020
End:
15 March 2020
Event Category:

Venue

Re-Green
Seliana
Egira, Ahaia 25010 Greece
Phone:
+306948407233
View Venue Website